Lena -Bergstena Hembygdsförenings Kolmile projekt på Lena hed 2009

Fotogalleri  från bygget av Kolmilan "Barbro" 2009 tid ca 13 min

090304 090307  090314 090321   090328
090404 090418  090501 090503   090527

2009-03-04 Ett tjugotal intresserade medlemmar kom till planeringsmötet inför bygget av en kolmila på Lena hed

Kolmila Flugeby
Barbro Johansson från Ideell kultur i Flugeby har varit föreningen behjälplig med råd och tips inför planeringen av Kolmilan

Närmaste lördagarna 7-14-21 och 28  mars kommer att ägnas åt bygget av milan som kräver en hel del förarbete med framtagning av ved, granris, bygge av skorsten mm.
Den 1/5 planeras tändning av milan som sedan kommer att vaktas dygnet runt den följande veckan och beräknas vara klar kring den 9/5

2009-03-07
1:a arbetsmötet

Förarbete för att ge plats åt milan hade gjorts tidigare med borttagning av och upprensning av sly samt framtagning av ved som skall bilda milan.

2009-03-14
2:a arbetsmötet

Det var grått-vått-rått på lördagens arbetsmöte
Timmarna gick åt till förberedelse av skjul där det kommer serveras kaffe med dopp :) och kolbullar under kolningen av milan

2009-03-21

3:e arbetsmötet

Barbro Johansson kom till dagens arbetsmöte, då själva bygget av milan skulle gå av stapeln, i ett underbart soligt vårväder

Här har Barbro lagt ut det som skall bli rökgången till milan med "kungen" i centrum som utgör mittpunkten i milan

Lars M sågar virke i rätta längder

Här formas botten till milan
Det var Dan-Ove, Sune L, Anders S, Bert, Uno H, Håkan, Pelle med flera som bidrog i arbetet

Nu gäller det att börja forma milan och till hjälp sätts en centrumpinne upp som milan sedan formas i lod mot.

Det gäller att få fram virke i takt med att milan växer och att få rätt längd på virket
Under veckan har skjulet fått ett tak vilket känns betryggande :) med tanke på kommande kaffeservering

2009-03-28

4:e arbetsmötet

Ordf. Lars-Eric Johnsson

Under dagens arbete gällde det att fortsätta bygga på milan med materialet som finns framtaget och hålla rätt form gentemot centrumpinnen.

"Som vanligt" måste det skrivas för engagemanget och intresset är stort bland föreningsmedlemmarna, infann sig ett stort antal frivilliga arbetssugna medlemmar trots regn i luften.

Inger och Marianne
jobbar med att rensa upp marken runt milan Allt för att underlätta för kommande besökare

2009-04-04

5:e arbetsmötet

I ett strålande vårväder fortsätter arbetet med milan
Föreningens mentor i projektarbetet Barbro Johansson besöker och deltar i arbetet denna lördag .
Milan får också denna vackra vårdag besök av pressen genom Alingsåstidningens reporter

Arbetet för att iordningställa området runt milan fortsätter samtidigt Idag skapades härliga sittplatser med rymliga bord, gott om plats för kommande fika och kaffe.

Uppställning för AT:s fotografering

2009-04-18 Arbetsmöte
Kolmilan har tagit form
Den 1/5 kl 16.00 tänds milan på Lena Hed

2009-05-01 Tändning  av kolmilan "BARBRO"

Bert Lindberg
"Kolare"
Bert Lindberg

Sven-Åke Mökander inviger Hembygdsföreningen Lena -Bergstenas hembygdspark och tänder kolmilan som fick namnet "Barbro"
Sven-Åke Mökander
  Barbro
      "Barbro"
Barbro Johansson och Dan Ove Svensson
Barbro Johansson och
Dan Ove Svensson
Här förbereds för tändning av milan Barbro Johansson och Dan Ove Svensson
Barbro Johansson och
Dan Ove Svensson
Tändningen av milan hade samlat ett hundratal intresserade åskådare i det vackra vädret

Som utlovats serverades
Kolbullar och kaffe med dopp

Hemlighus
Nu kommer "Barbro" att behöver ständig tillsyn och handpåläggning de närmaste veckorna för att må bra
"Kolare" kommer att pyssla om henne under kommande veckor tills hon är färdigkolad
  Fotogalleri från bygget av Kolmilan "Barbro" 2009 tid ca 13 min

2009-05-03 Rapport från kolmilan

När röken är vit och bullig mår milan bra och kolar som hon ska.
Hon kräver tillsyn och hjälp på traven med hårdhänt smekning
 - bankning

Alingsås motorveteraners klubb gästade kolmilan under kvällen

Stekning av kolbullar, ett uppskattat inslag och gott att äta.
Milan har under dagarna sedan tändningen haft många intresserade besökare

Margaretha Nilsson

2009-05-27

Ordförande Lars-Eric Johnsson kollar kolen och ser att det ryker och vattnar därför på kolen

Bert Lindberg och Stig Olofsson rakar av jord och får fram kol.

Den första dagen när kolmilan öppnades var Barbro Johansson med och hon var mycket nöjd med resultatet när hon fick se hur kolen blev. Den var fortfarande ganska varmt inuti men när jorden avlägsnats på halva milan krattades kolen ut och den som var glöd i lades åt sidan. Därefter användes en lastare med skopa som tog upp kolen och tippade den i en kärra där kolen sedan rakades ner över ett såll och direkt ner i papperssäckar.
Vädret var regnigt men vid middagstid måste arbetet avslutas då det blev spöregn. Milan fick då täckas med jorden igen så att inte syret skulle göra att kolen började brinna under natten. Det bestämdes att fortsätta nästa dag och några personer tog på sig att hålla koll på milan och även alla papperssäckar så att inte de fattade eld under natten. Allt gick bra.

Dagen därpå fick åter all jord avlägsnas för att komma åt kolet. Det blev många säckar. Totalt räknades ca 16 kubikmeter prima kol in.
Kolet paketerades i 30 liters eller 70 liters säckar.

Kolet kommer att försäljas på midsommarafton kl 11 då hembygdsföreningen tillsammans med Östadkulle Sportklubb har midsommarfirande vid hembygdsparken på Lena hed.
Priset är 50 kr resp 100 kr.

Brita Påfvelsson med Michael Angrimer som tar en välförtjänt paus vid paketeringen av kolen.

text och foto Marianne Svensson
till topp