INDUSTRIER I ALINGSÅS
Gösta Sandberg från Alingsås museum  berättar med ord och bild om stadens industrier

Det här kommer att bli en riktig nostalgikväll sade Hans Fredriksson, ordförande i Alingsås släktforskarförening, när han hälsade Gösta Sandberg från Alingsås museum välkommen till kvällens möte. Vi som var där blev heller inte besvikna, det blev en nostalgikväll där Gösta Sandberg visade bilder och berättade om industrilivet i vår stad.
Det hela startade med Jonas Alströmer som förutom sin potatisodling även smugglade hit vävstolar från England och startade väveri i Alingsås. Efter detta har åtskilliga industrier startat och blomstrat här. För att ta några exempel kan nämnas Alingsås Bomullsväveri. Linnefabriken där det numer är bostäder. Foderväveriet som numer är möbelaffär. Nordiska Chokladfabriken började på Plangatan och flyttade till Sidenvägen och fick namnet Suchard. Huset på Plangatan övertogs av Silfa som tryckte tyger fram till 1956 då företaget stängde igen och då flyttade Siverts Kabelverk in i samma lokaler. Numer är det Farkosten som har sina utbildningslokaler där. Bryggeriets pampiga hus. Teka, Helios med mera.

Gösta Sandberg samt Hans Fredriksson

Industrier i Alingsås foto Gösta Sandberg

foto Gösta Sandberg

Listan på industrier som Gösta Sandberg visade bilder från var lång och de här nämnda var bara några av dem. Bilder som visade hur byggnaderna såg ut både ute och inne. Många fina arbetsbilder på människorna som arbetade där och deras verksamhet.

Dick Aspenstedt

Gösta Sandberg