Från Västgöta Genealogiska föreningen (VGF)
årsmöte 2007-03-10

Dagen startade med ett trevligt studiebesök på museum Hjo, som ligger i Villa Svea, en av sekelskiftesvillorna i Stadsparken byggdes ursprungligen för vattenkuranstaltens gäster.

Birgitta Birgersson stod för en mycket trevlig guidning av Stadsmuseum.

Hon har även skrivit en trevlig historisk bok om Hjo – Alla Tiders Hjo

På museet finns bevarade miljöer och bruksföremål från kurortsepoken. Här finns också ett skolmuseum och det s.k. Hjo-uret; ett kalenderur som det tog upphovsmannen Harald Larsson fem år att bygga och där varje enskild detalj är handgjord med stor precision.
Uret visar inte bara borgerlig tid, soltid och stjärntid utan också astronomiska timmar, månens faser och ställning i zodiaken och en mängd andra variabler.

Villa Svea i Hjo

Inför rundvandringen på Hjos museum

Guide Birgitta Birgersson

Harald Larsson skapare av

Kalenderuret

Grundaren av Svenkt Tenn var en Hjo kvinna Estrid Ericson

Svenskt Tenn

interiör från ett kurortsrum

Guldkroken

Vattenkurortens badrestaurang  Bellevue brann 1932 Uret är det enda som finns kvar från branden pga att den var hos urmakaren för reparation

Testar massagemaskinen

Skolinteriör från gamla tider

Ett 20 tal medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmötet

Ordförande för årsmötesförhandlingarna var Hjo-Tibro släktforskarförenings ordf. Anders Brissman

En av punkterna på dagordningen var bla justeringar av föreningens stadgar.
Förslaget på minskning av styrelseantalet till ordförande och tio ledarmöten samt inga suppleanter, godkändes av mötet
Vilket innebar att man på mötet endast gjorde nyval av fyra ledarmöten för två år.
Alla ersättare togs bort .

Under kommande år planeras två träffar med lokalföreningarna för att stämma av hur man vill ha det med VGF:s fortsatta framtid.

Mötet avslutades med diplom utdelning till hedervärda medlemmar, från vänster Bo Carlsson, Tage Westergren, Kjerstin Olofsson Sven Arne Rosenberg.